Banden vormen het enige contact tussen de auto en het wegdek. Niet voor niets is één op de drie automobilisten in Nederland voor winterbandenplicht. Het afstemmen van de autobanden op het seizoen is van groot belang voor een goede grip. Banden voor warme en droge condities lenen zich immers minder voor natte en winterse omstandigheden.

Betere wegligging met winterbanden

Door hun speciale rubbermengsel hebben winterbanden de eigenschap dat ze ook bij koud(er) weer voldoende soepel blijven. Daardoor presteren ze bij temperaturen van 7 graden en lager beter dan zomerbanden. Het resultaat is een significant kortere remweg en een betere wegligging.

Veel mensen denken pas over winterbanden na als de eerste vorst of sneeuwvlokken zich al aandienen. Maar niet alleen elimineert de winterband koude en sneeuw met betere prestaties; ook het speciale waterafvoerende profiel van winterbanden zorgt voor meer grip en dus voor meer veiligheid. Zonder het rijcomfort geweld aan te doen.

Winterbanden zijn een veilige investering

Het is dus van belang eigenlijk al in de herfst de stap te zetten naar een set veilige winterbanden. Omdat een set winterbanden meerdere seizoenen mee zal gaan, is het handig tegelijk ook andere wielen aan te schaffen, zodat de tweejaarlijkse wissel vlotjes kan verlopen. Het scheelt werk en kosten, want de wielen hoeven ook niet opnieuw gebalanceerd te worden. Een set winterwielen vormt ook een meerwaarde bij verkoop.

De aanschaf van winterbanden is een extra investering, maar een slippartij valt meestal veel kostbaarder uit. Bovendien zijn veel auto’s voorzien van veiligheidssystemen, zoals ABS en ESP. Die komen beter tot hun recht als de banden voldoende grip hebben.

Winterbanden slijten niet sneller dan ‘gewone’ banden

Het voordeel zit niet alleen in toename van veiligheid. Door de rubbersamenstelling hebben winterbanden onder koude omstandigheden gemiddeld een iets lagere rolweerstand dan zomerbanden. Het brandstofverbruik neemt daardoor niet toe. Sterker nog, in een aantal gevallen is het zelfs lager.

Wat slijtage betreft, is er geen verschil: winterbanden slijten bij winterse omstandigheden niet sneller dan ‘gewone’ banden. Op tijd wisselen van banden is wel het devies, zowel in het winterseizoen als bij het aanbreken van de lente.

 
Bent u geïnteresseerd in winterbanden of 4-seizoensbanden voor uw auto, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u dan een persoonlijk advies geven, en een prijsopgave doen.